Terug naar de Kerstmenu's 2001 van M@rlies
Voorgerecht: Kippensoep met Kokos
Hoofdgerecht: Kabeljauw met Mediterrane groente
Bijgerecht: Romige Witlof
Tussendoortje: Gestoomde Krab kip gehaktballetjes
Nagerecht: Appeltjes
Een kerstmenu met heerlijke gerechten.
Het is een menu waarvoor je een beetje ervaring in de keuken nodig hebt.
Met een beetje doorzettingvemogen zet je met dit menu een heerlijk
kerstmaal op tafel.
De aangegeven hoeveelheden in de recepten zijn voor 4 personen.
1 rode peper
1 zakje verse
koriander
1 rode peper
1 zakje verse koriander
1 ui
1 teentje knoflook
1 limoen
1 eetlepel olie
2 theelepels laos
1 blik kokosmelk
250 gram kipfilet blokjes
3 eetlepels vissaus
Voorbereiding: de Peper wassen, halveren, zaadjes verwijderen en
peper in reepjes snijden. Korianderblaadjes van takjes plukken en
beide bewaren. Ui en knoflook pellen en in stukken snijden. Limoen uit
persen. Helft van peper met ui, knoflook en korianderstengels in
keukenmachine fijnmalen, of hakken en in vijzel stampen.
Bereiding: In een pan olie verhitten. Gemalen mengsel en laos
toevoegen en op laag vuur ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
Vervolgens 1dl kokosmelk toevoegen en alroerend ca. 1 minut alten
koken. Kip in pan doen en al om scheppend ca 3 minuten verwarmen. Rest
van de kokosmelk, vissaus en limoensap toevoegen. Met 4dl water aan de
kook brengen en ongeveer 2 minuten zachtjes laten koken. Met vissaus
op smaak brengen. Blaadjes koriander en de rest van de peperreepjes er
door roeren.
6 eetlepels
olijfolie
2 ui, grof gesnipperd
8 teentjes knoflook, fijngehakt
2 courgette, in kleine blokjes
2 eetlepel Provencaalse kruiden,
fijngehakt
6 tomaten, ontveld en in blokjes
versgemalen peper, zout
600-700 gram kabeljauwfilet
6 eetlepels crème fraîche
4 eetlepels (versgeraspte)
parmezaanse kaas
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en de knoflook even aan. Bak de blokjes courgette met de Provençaalse kruiden heel even mee. Schep van het vuur af de blokjes tomaat er door en voeg naar smaak peper en zout toe. Vet een ovenschaal in en schep een derde van de groente op de bodem. Wrijf de kabeljauwfilet in met peper en zout en leg de vis op de groente. Schep de rest van de groente erover. Strijk de Crème Fraîche erover en bestrooi het geheel met parmezaanse kaas. Zet de schaal in de oven en laat de kabeljauw in ongeveer 20 minuten gaar worden. Lekker met rijst of met aardappelpuree.
6 struikjes
witlof
25 gram roomboter
3 eetlepels witte wijn
4 eetlepels slagroom
zout
versgemalen peper
De Witlof wassen, schoonmaken en droogdeppen. Struikjes in fijne reepjes snijden. In een pan boter verhitten. Witlof ca 10 minuten zachtjes smoren zonder te laten kleuren, af en toe roeren. Wijn en slagroom erdoor roeren. Nog ongeveer 5 minuten verder laten stoven. Op smaak brengen met zout en wat peper.
2
cm. verse gember
1 teentje knoflook
200 gram kipfilet
2 eetlepels maízena
½ ei
1 ½ eetlepel vissaus
2 takjes koriander
1 blikje surimi flake style
chilipeper uit de molen
Schil de gember, pel de knoflook. Snij de kipfilet in reepjes en
maal met de gember en de knoflook fijn in de keukenmachine. Maïzena,
ei en vissaus er door mengen. Koriander erboven fijnknippen. Sutimi
laten uitlekken, in reepjes snijden en door kipmengsel mengen. Op
smaak brengen met chilipeper. Met vochtige handen van het kipmengsel
ca 20 balletjes vormen.
In een pan een laagje water aan de kook brengen. Het stoommandje
boven het kokende water hangen en de kipballetjes er voorzichtig in
leggen. Stoom de balletjes in ongeveer 8 minuten gaar.
Serveer de balletjes warm of koud. Zet ook een flesje chilisaus op
tafel.
6
plakjes diepvries fillobladerdeeg
2 grote
stevige appels ( Elstar)
2 eetlepels
gemberjam of marmelade
2 eetlepels
calvados of grand marnier
1 theelepel
geraspte citroenschil
25 gram
gesmolten boter
25 gram
walnoten, fijngehakt
2 eetlepels
suiker
Ontdooi het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schil de
appels en snijd ze in partjes. Schep in de kom de jam, de calvados en
de citroenschil door elkaar. Schep de partjes appel er door.
Vet een lage ovenschaal in en schep het appelmengsel er in. Dek de
appeltjes af met twee plakjes fillodeeg en laat het deeg losjes over
de rand van de ovenschaal hangen. Bestrijk de plakjes deeg met boter.
Leg hierop weer 2 plakjes fillodeeg en bestrijk ook deze weer met
boter. Leg de laatste plakjes deeg er op en bestrijk ze met de laatste
boter. Strooi de walnoten en de suiker erover.
Bak de appeltjes onder de fillodeeg in de oven in ca 20 minuten
goudbruin en gaar. Serveer ze warm met bijvoorbeeld vanille-ijs.
(c) 2001 Punaise.com en M@rlies