binnncc.jpgUse M2M and know your energy use!

Tot enkele jaren geleden werden alleen kritieke installaties op afstand in de gaten gehouden. Tegenwoordig is het steeds makkelijker om technische apparatuur via internet of het mobiele telefoonnetwerk te monitoren en in de gaten te houden. Moderne tv's, set top boxen en media players kunnen dit al. In de nabije toekomst komen hier bijvoorbeeld auto's, koelkasten en wasmachines bij.

Deze ontwikkeling heet M2M, wat staat voor Machine to Machine communication. Hierbij is het mogelijk om apparatuur op afstand te beheren en bedienen via internet of het mobiele telefoon netwerk.

De verwachting is dat in de toekomst deze vorm van communicatie explosief groeit. De ontwikkelingen op dit gebied gaan daarom erg snel. Het op afstand monitoren van zonnepanelen via de monitoroplossing van FP4All is een voorbeeld van zo'n ontwikkeling.

Sinds 2013 werk ik mee aan het realiseren van hét grootste M2M netwerk in Nederland: het smartmeter netwerk. Deze slimme meters worden met m2m op afstand uitgelezen zodat energiegebruikers inzicht kunnen krijgen in hun verbruik en bewuster omgaan met energie.

De verwachting is dat in 2020 80% van de elektriciteit en gas aansluitingen is voorzien van een slimme meter.